Trappen op materiaal

Hout laat zich makkelijk bewerken, waardoor het al jarenlang de meest gekozen en voorkomende soort trap is. Daarnaast staat hout bekend om de warmte die het uitstraalt. Hoewel wij uitsluitend houten trappen produceren en leveren, heb je toch keuze uit verschillende materiaalsoorten. Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen en uitstraling. Tijdens het bestelproces heb je de mogelijkheid om het gewenste materiaal aan te geven. Wordt het een trap dat volledig bestaat uit hetzelfde houtmateriaal of toch een combinatie? Alles is mogelijk. Op deze pagina vertellen wij meer over onze beschikbare materialen en de onderlinge verschillen.

Beschikbare materialen

Zoals we hierboven al benoemden, hebben wij diverse materialen beschikbaar. Om een goed beeld te krijgen van de materialen, lichten we hieronder de materialen uit ons assortiment toe. Als je vragen hebt over een type materiaal, neem contact met ons op. We voorzien je graag van aanvullende informatie.

Eiken

Eikenhout is en blijft een van de meest populaire hardhardsoorten in Nederland. Eikenhout is van zichzelf erg sterk en hard. Het is dan ook een betrouwbare houtsoort om te gebruiken voor een trap. Bovendien geeft eiken dat ├ęchte warme en sfeervolle gevoel dat bijna geen enkele andere houtsoort kan evenaren.

Vuren

Vurenhout wordt vaak gebruikt in standaardtrappen, omdat het makkelijk te bewerken en af te werken is. De lichte kleur maakt het hout geschikt voor vrijwel elke trap. Je herkent het hout aan de noesten en de bijna witachtige kleur die kan verkleuren tot geelbruin na blootstelling aan zonlicht. Het is tevens een goedkoper alternatief dan eiken en kan, indien goed onderhouden, een mensenleven mee.

Beukenhout

Ook beukenhout is makkelijk te bewerken en heeft een mooie structuur met lichte strepen. De lichte kleur maakt een beukenhouten trap geschikt voor moderne interieurs, maar kan eigenlijk in iedere woonstijl worden toegepast.

Rubberwood

Een materiaalsoort dat groeit in populariteit is rubberwood. Rubberwood is tevens een hardhoutsoort, welke echter prijstechnisch voordeliger is dan beuken of eiken. Het is een duurzamere keuze, omdat het materiaal afkomstig is van afval van de rubberboom.

Mahonie

Mahonie is vrij sterk en kleurvast. Deze houtsoort is te herkennen aan de roodbruine kleur en kent maar weinig kleurverschillen. Door de kleurvaste uitstraling komt mahonie goed tot zijn recht bij een klassieke trap of inrichting.

Altijd een passende oplossing

Doordat de houtmaterialen zich goed laten bewerken, kunnen we vrijwel alle soorten trappen en leuningen hieruit vervaardigen. Er is voor ieder vraagstuk wel een passende oplossing te vinden. We denken dan ook graag met je mee. Het is niet verplicht om je complete trap uit hetzelfde materiaal te laten maken. Gaat jouw voorkeur uit naar een vurenhouten trap, maar zoek je extra versteviging en sterker materiaal? Dan is het ook een optie om verschillende materialen met elkaar te combineren. Maak een vurenhouten trap waarbij de treden van eikenhout of rubberwood gemaakt zijn bijvoorbeeld. Dit is bovendien voordeliger dan een complete eikenhouten trap bestellen.

Welk materiaal past bij mijn huis?

De keuze voor een type materiaal is afhankelijk van verschillende factoren zoals de esthetische en praktische kenmerken. Een trap moet niet alleen mooi zijn, maar ook zo min mogelijk geluid produceren bijvoorbeeld. Let ook op elementen als gebruiksintensiteit en stootgevoeligheid. Materiaal dat gevoelig is voor krassen is wellicht niet de beste keuze als je kleine kinderen rond hebt lopen. Jij kunt zelf waarschijnlijk zelf het beste inschatten welk materiaal het beste bij je huis past. Kijk ook naar andere elementen in je woning zoals je meubels, de vloer en de muurkleuren. Welke materialen en kleuren komen daarin voor? Wil je dat je trap een contrast geeft of dat deze in dezelfde stijl wordt doorgetrokken?

Welke belangrijke verschillen zijn er te onderscheiden?

Zowel eikenhout als beukenhout staan bekend om de harde en sterke eigenschappen, maar zijn ten opzichte van vurenhout en rubberwood een stuk duurder. Vurenhout is betaalbaar, maar is minder goed te behandelen met olie, lak of wax en is zachter. Rubberwood is een prima alternatief voor eiken en bovendien prijstechnisch een stuk interessanter. Het is dus aan jou om te bepalen welke kenmerken voor jou belangrijk zijn en op basis hiervan jouw trap op maat samenstellen.

Gebruik nu onze configurator

Heb je een materiaalkeuze gemaakt? Top! Tijd om jouw wensen aan te geven in onze online trappenconfigurator. Doorloop alle stappen nauwkeurig en configureer de trap van je dromen. We hebben in de configurator de meetinstructies aangegeven, zodat je precies weet wat je moet inmeten. Nadat je je bestelling geplaatst hebt, gaan wij voor je aan de slag om alle onderdelen van de trap op maat te produceren. Binnen 3 werkweken ontvang je de trap thuis! Heb je vragen of wil je meer weten over onze werkwijze of materialen? Neem dan contact met ons op.