Je kent het wel; een trap die luid kraakt bij elke stap die je zet en elke beweging die je maakt. Erg irritant! Is het verminderen van trapgeluid mogelijk? En hoe doe je dat dan? Houten Trappen Specialist vertelt je in deze blog alle tips & tricks!
Waar komt trapgeluid vandaan?
Een trap maakt geluid door verschillende oorzaken. Hout krimpt en zet uit door verschil in temperatuur en vochtigheid. Dit veroorzaakt kieren en spanningen die voor geluid zorgen. Ouderdom of een slecht gemonteerde trap dragen bij aan geluid. Door slijtage of onjuiste plaatsing kan de trap extra bewegen, waardoor de trap gaat kraken of piepen.
Soorten trapgeluiden
- Krakende treden: Dit geluid ontstaat door beweging van het hout. Wanneer de treden bewegen tegen de trapconstructie, kan de wrijving ervoor zorgen dat ze kraken of piepen. Dit komt meestal voor bij oudere trappen of veelgebruikte trappen.
- Hol of bonkend geluid bij belopen: Een hol geluid ontstaat wanneer de onderliggende structuur van de trap niet goed is bevestigd. Dit zorgt ervoor dat er lege ruimtes ontstaan, waardoor het geluid harder en doordringender klinkt bij het belopen.
- Trillen: Trappen die niet stevig genoeg zijn bevestigd of te veel beweging hebben, veroorzaken trilling die door de trapconstructie en zo door het hele huis trekken.
Oplossingen om trapgeluid te verminderen bij houten trappen
Bij houten trappen ontstaat trapgeluid vaak door loszittende montage of slijtage. Een effectieve oplossing is het verstevigen van de trapconstructie met extra schroeven of houtlijm. Ook het gebruik van speciale antikraaklijm of dempende strips helpt tegen kraken. Bij ernstige slijtage kan het vervangen van treden of stootborden nodig zijn.
Trapgeluid verminderen en geluiddemping verbeteren: extra maatregelen
Naast het aanpakken van de trap zelf kun je ook de omgeving rondom de trap geluidsvriendelijker maken. Deze tips helpen om geluid en galm verder te verminderen:
- Geluidswerende materialen of isolatie onder de trap: Denk aan isolatieplaten, vilt of speciale dempende folie onder de treden.
- Gebruik van geluiddempende bekleding: Voor extra comfort en geluidsdemping zijn trapmatten of tapijt een slimme keuze.
- Toevoegen van rubberen strippen of kurk: Plaats deze tussen treden en stootborden of aan de onderzijde van de trap voor demping bij elke stap.
- Gebruik van geluiddempende verf: Geluiddempende verf bevat een speciale dempende stof die kleine geluidsgolven absorbeert.
Nieuwe trap laten plaatsen? Kies voor geluidsarme trap
Als je een nieuwe trap laat plaatsen, kies dan bewust voor geluiddempend ontwerp. Let bij de aanschaf op materialen en een structuur die minder geluid doorgeven, bijvoorbeeld een trap van hardhout met een dichte structuur en dempende onderlagen.
Expert op het gebied van trappen
Ook montage is cruciaal: een vakkundige plaatsing voorkomt loszittende onderdelen en krakende verbindingen. Laat je daarom altijd adviseren door een ervaren specialist. Bij Houten Trappen Specialist ben je dan aan het juiste adres! Wij kijken graag mee met welke trap bij jouw situatie past. Ook is mogelijk om zelf je trap samen te stellen met onze trappenconfigurator.
Kies voor Houten Trappen Specialist voor een trap zonder geluid
Een krakende trap is erg vervelend, maar gelukkig is trapgeluid verminderen dus zeker mogelijk. Meer versteviging, nieuwe isolatie of een onderdeel vervangen? Een stille trap begint bij vakmanschap. Neem contact op met Houten Trappen Specialist voor een stille, kwalitatieve trap!