Geen categorie

Duurzaamheid verwerken in je trap

Een duurzame trap draagt bij aan het milieu, je portemonnee en de uitstraling van je woning. Hout is hiervoor een zeer geschikte keuze, omdat het milieubewust is en niet snel gebruikerssporen vertoont. Bij Houten Trappen Specialist bieden we keuze uit diverse houtsoorten met diverse charmes, maar allemaal met een duurzaam karakter.

Een duurzame trap met de juiste materialen

Een trap is een functionele verbinding tussen de verschillende verdiepingen in huis, maar is tevens een stijlvol element die bij kan dragen aan het milieu. Een duurzame trap, gemaakt van de juiste materialen, is zowel mooi om te zien en is tegelijkertijd een milieubewuste keuze.

Ecologisch verantwoorde materialen

Bij het ontwerpen van je trap moet je goed nadenken over het kiezen van de juiste materialen. Hout is bijvoorbeeld een klassieke, maar zeer slimme keuze. Er zijn hierin verschillende opties mogelijk. De meest milieubewuste keuzes zijn:

  • Rubberwood hout: Rubberwood is afkomstig van vrijgekomen agro-afval van de rubberboom. Deze boom produceert langdurig latex en wanneer dit proces is geĆ«indigd, wordt de boom gekapt. Het hout wordt hergebruikt en de overige stammen worden direct verwerkt in een nieuwe plantage.
  • FSC-gecertificeerd hout: Door te kiezen voor FSC-gecertificeerd hout draag je bij aan het behouden van bossen wereldwijd. Deze certificering verzekert namelijk dat het hout afkomstig is uit milieuvriendelijke beheerde bossen. Bij Houten Trappen Specialist bieden we o.a. vurenhout, die FSC-gecertificeerd is en daardoor een verantwoorde en duurzame keuze is.

Met het juiste onderhoud een duurzamere trap

Nadat je de trap ontworpen en geplaatst hebt met het gewenste duurzame materiaal is het ook van belang om de trap goed af te werken en te onderhouden. Door regelmatig onderhoud kun je de levensduur van je trap verlengen. Hout staat bekend om de lange levensduur en kan met de juiste zorg jarenlang meegaan.

  • Kies voor de afwerking voor een water gedragen lak of verf die minder schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid.
  • Zorg dat je de trap regelmatig schoonmaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.
  • Kies voor goede bescherming van je trap, zoals antislipmatten. Zo kun je slijtage en vochtophoping voorkomen.

Het belang van isolatie en recycling

Hout is een biologisch afbreekbaar materiaal. Dit betekent dat wanneer een trap zijn levensduur heeft bereikt het materiaal gerecycled kan worden en geen schadelijke resten achterlaat. Hierdoor verkleinen we onze ecologische voetafdruk en zorgen we voor een betere wereld in de toekomst.

Naast het juiste materiaal en onderhoud voor je duurzame trap, is ook de rest van het ontwerp van belang. Een trap kan namelijk ook zorgen voor een goede isolatie. Hierdoor voorkom je warmteverlies wat bijdraagt aan een lagere energierekening en een beter milieu. Bovendien zorgt isolatie ook voor een comfortabele leefomgeving. Goede isolatie zorgt namelijk voor geluiddemping bij het op- en aflopen van de trap en voor een warmer huis.

Draag jij ook bij aan een beter milieu?

Met bovenstaande tips kun jij wel tientallen jaren genieten van jouw houten duurzame trap. Op deze manier zorg je ervoor dat je een prachtige trap kunt toevoegen aan je interieur die tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu.