Geen categorie

Hoe moet ik mijn eigen trap ontwerpen?

Is jouw trap aan vervanging toe of heb je simpelweg een nieuwe trap nodig omdat voor jouw nieuwbouwwoning? Dan is het natuurlijk als het ontwerp en het type van deze trap perfect past bij jouw stijl en praktische wensen. In plaats van dat je een kant en klare trap besteld, is het natuurlijk veel leuker om een eigen trap te ontwerpen. De vraag is alleen: waar begin je?

De eerste belangrijke stap om een eigen trap te ontwerpen

Voordat je jouw eigen trap gaat ontwerpen, is het belangrijk om te weten voor welke doeleinden je de trap gaat gebruiken. Geef jezelf daarbij bijvoorbeeld antwoord op vragen zoals: moet de trap voornamelijk praktisch zijn en veel belasting kunnen dragen? Of, gaat het mij vooral over het visueel aantrekkelijke aspect? Moet de trap daarnaast veilig zijn voor kinderen of ouderen? Op basis van deze antwoorden kun jij een trap ontwerpen die het beste bij jou wensen en behoeften past.

Op basis van diverse factoren jouw eigen trap creëren

Heb je alles duidelijk? Begin met ontwerpen! In dat proces moet je echter wel met een aantal aspecten rekening houden. Die zijn als volgt:

Grootte en vorm

De grootte en vorm van de trap zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte en het doel van de trap. Wil je bijvoorbeeld een rechte trap, een spiraaltrap of een trap met een bocht erin? Bepaal ook de hoogte van de trap, zodat je weet hoeveel treden je nodig hebt.

Materiaal

De keuze voor het materiaal van de trap is ook afhankelijk van het doel van de trap en de uitstraling die je wilt creëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit metaal, beton, glas of hout en elk materiaal heeft z’n eigen kenmerken. Onze houten trappen hebben bijvoorbeeld een warme uitstraling en zijn relatief makkelijk te bewerken.

Treden en balustrade

De treden zijn het gedeelte waar je op loopt en de balustrade is het gedeelte dat de trap omlijst. Je kunt ervoor kiezen om deze twee elementen apart te ontwerpen, of om ze juist op elkaar af te stemmen.

Maak het helemaal naar wens

Het is belangrijk om bij het ontwerpen van een trap ook rekening te houden met de constructie ervan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de dikte van de treden en de afstand tussen de treden. Als je het hele plaatje compleet hebt, is het tijd om een schets te maken van het totale ontwerp dat je in gedachte hebt. Zo kun je goed zien of alles op elkaar aansluit en of het ontwerp voldoet aan jouw wensen en eisen. Deze schets kun je uiteindelijk meenemen naar een trappen speciaalzaak.

Ontwerp op de Houten Trappen Specialist manier

Wat je ook kunt doen om een eigen trap te ontwerpen, is gebruik maken van onze trappenconfigurator. Je kiest dan voor een hoogwaardige houten trap op de manier hoe jij wilt! In 11 stappen heb jij een nieuwe trap ontworpen die wij in 3 werkweken bij jouw thuis kunnen leveren. Hulp nodig? Dan kun je te allen tijde contact met ons opnemen. Wij helpen jouw graag bij het ontwerpen van jouw eigen trap!