Geen categorie

Krakende trap verhelpen: onze tips

Een krakende trap kan een irritante, en in sommige gevallen, zelfs een gevaarlijke situatie opleveren in huis. Er zijn gelukkig een aantal oplossingen op een krakende trap te verhelpen. Door een paar kleine aanpassingen of een complete reparatie kun je snel en gemakkelijk de veiligheid en het wooncomfort verbeteren. In dit artikel vertellen we je enkele stappen die je kunt nemen om een krakende trap te verhelpen.

Doe deze aanpassingen om een krakende trap te verhelpen

Vaak kun je met een paar kleine aanpassingen een krakende trap al verhelpen. Zo kun je de treden bijvoorbeeld smeren met een smeermiddel zoals talkpoeder of grafietpoeder. Dit helpt om de wrijving tussen de treden en de liggers te verminderen, wat uiteindelijk het kraken zal verminderen of zelfs stoppen.

Zorg ervoor dat je trap stevig vaststaat

Het kan daarnaast zo zijn dat de trap niet stevig aan de muur gevestigd is doordat de trap krimpt of door veranderingen in de luchtvochtigheid. Een andere oplossing om een krakende trap te verhelpen kan daarom zijn is daarom de trap opnieuw vastzetten aan de muur. Dit kun je doen door middel van lange schroeven of andere bevestigingsmiddelen die diep genoeg de muur in kunnen. Op die manier ben je zeker van een stevige verbinding tussen trap en muur.

Het onderhouden van je trap is essentieel

Het is daarnaast een goed idee om regelmatig onderhoud uit te voeren. Zo voorkom je dat het kraken in de trap terugkeert. Houd de trap bijvoorbeeld goed schoon en droog, en controleer regelmatig of er sprake is van losse treden of andere problemen die het kraken kunnen veroorzaken.

Reparatie om krakende trap te verhelpen

De meest voorkomende oorzaak van een krakende trap is dat de treden loszitten en daardoor wrijving veroorzaken wanneer er gewicht op wordt gezet. Deze treden kunnen simpelweg weer vastgezet worden. Vind eerst de precieze locatie van het probleem. Loop over de trap en markeer nauwkeurig waar het kraakt. Zet vervolgens de treden weer stevig vast aan de onderliggende liggers. Dit kun je doen door de treden van onderaf te benaderen en houten wiggen tussen de treden en liggers te plaatsen. Op die manier zorg je ervoor dat de treden niet meer kunnen bewegen en dus ook niet meer kraken.

Een trap opnieuw installeren

Is een kleine aanpassing of reparatie niet genoeg? Kies er dan voor om de trap opnieuw te installeren. Dit kan het geval zijn als de liggers die de treden ondersteunen kapot of beschadigd zijn of als er ernstige problemen zijn in de structuur van de trap die het kraken veroorzaken. In deze gevallen is het verstandig om een professionele aannemer in te schakelen. Je weet zo zeker dat de trap op de juiste manier wordt hersteld. Je wilt immers niet dat je trap wéér gaat kraken.

Een gehele nieuwe trap als oplossing

Soms kan het probleem echter zodanig diep zitten dat het nodig is om de gehele trap te vervangen. Bij Houten Trappen Specialist vind je trappen van hoogwaardig hout in diverse kleuren, stijlen en afwerkingen. Tevens kun je je trap compleet zelf samenstellen door onze trappenconfigurator te gebruiken. In 11 stappen heb je een gloednieuwe trap passend bij jouw voorkeuren en het interieur van jouw huis.