Geen categorie

Open of gesloten trap?: de voor- en nadelen

Als je aan het verbouwen bent, of je bent net je huis aan het inrichten, is de kans groot dat je je afvraagt welke trap het beste bij jouw woning past. Je hebt namelijk de keuze uit een open of gesloten trap. In dit blog lees je alles over de voor- en nadelen van open en gesloten trappen, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Wat is het verschil tussen een open en gesloten trap?

Een open trap is eigenlijk gewoon wat het woord al zegt: een trap met een open structuur. De trap heeft geen stootborden. Je kunt door de verschillende treden heen kijken, wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Zelfs als je trap tussen twee ruimtes staat, worden de ruimtes niet helemaal doorbroken en behoud je ruimtelijkheid. Een gesloten trap heeft wél stootborden. Je kunt dus niet door de trap heen kijken, maar het biedt wel extra veiligheid.

wanneer trap plaatsen bij nieuwbouwwoning

Wat zijn de voor- en nadelen van een open trap?

Het grootste voordeel van een open trap is het optisch ruimtelijke effect. Ideaal als je geen grote hal hebt. Een open trap is dan een slim trucje om toch dat ruimtelijke gevoel te creëren. Kies je dan ook nog eens een decor dat past bij je interieur, dan is de trap helemaal perfect.

Een nadeel van de open trap is het warmteverlies dat optreedt doordat de trap veel lucht doorlaat. Ook verplaatst stof zich makkelijker door het huis. Wellicht dat je dus meer stof tegenkomt in huis. Daarnaast is een open trap minder veilig voor kinderen, omdat ze tussen de traptreden kunnen vallen.

Gesloten trap

Wat zijn de voor- en nadelen van een gesloten trap?

De belangrijkste voordelen van een gesloten trap is dat hij veiliger is dan een open trap. De stootborden bieden extra veiligheid en steun. Kinderen vallen er doorheen. Daarnaast maakt een gesloten trap minder geluid dan een open trap, waardoor slapende kinderen minder last hebben van geluiden beneden. De ruimte onder trap kan tevens beter benut worden. Je maakt er bijvoorbeeld een toilet van of extra opbergruimte.

De nadelen van een gesloten trap zijn dat hij optisch kleiner kan overkomen dan een open trap. Vaak is dit wel op te lossen door goed na te denken over verlichting. Daarover moet je met een gesloten trap sowieso nadenken, omdat de extra muren soms ook licht tegenhouden die anders in je huiskamer zou zijn gevallen.

Trap naar wens maken

De keuze voor een open of dichte trap is afhankelijk van het type huis dat je hebt en je gezinssamenstelling. Een dichte trap is meer geschikt voor huishoudens met kleine kinderen, omdat het veiliger is. Zijn de kids al uit huis of groot genoeg? Een open trap is dan zeker een goede optie.

Je maakt je eigen trap op maat via onze configurator. Hierbij bepaal je zelf het design en de uitstraling van je trap. Zo weet je zeker dat de trap perfect aansluit op je wensen, woonsituatie en interieur!

Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie over de voor- en nadelen van verschillende soorten trappen? Of heb je behoefte aan deskundig advies? Neem gerust contact met ons op!