Trapbomen zijn een onmisbaar onderdeel van een trap en elke trap heeft een trapboom. Toch is het voor veel mensen onbekend wat het begrip precies is. In deze blog leggen wij je precies uit wat een trapboom is, waarvoor het bedoeld is, wat het doet met je trap en wat voor verschillende keuzes er zijn. Zo maak jij ongetwijfeld een goede keuze bij het kiezen van je volgende trap!
Wat zijn trapbomen?
Zoals benoemd zijn trapbomen essentieel voor jouw trap, het is namelijk de draagconstructie van je trap. De treden van een trap worden in of op de trapboom bevestigd.
Wat is de boom van een trap?
Nu je weet dat een trapboom de draagconstructie van je trap is, is het misschien nog steeds lastig te visualiseren. Dat is helemaal niet gek! Trapbomen zijn in de meeste gevallen de zijkant van je trap, de planken waar de treden aan gemonteerd zijn.
Wat doet een trapboom met je trap?
Hoe jouw trapboom eruitziet is zeer bepalend voor je trap. Allereerst bepalen trapbomen de stevigheid van je trap. Aangezien de trapboom ook wel gezien wordt als de ruggengraat van een trap, is het belangrijk dat deze altijd stevig is. Toch kan dit verschillen per trapboom. Dit kan bijvoorbeeld komen door het soort materiaal, de dikte van de trapboom, hoe de treden aan de trapboom gemonteerd zijn, lengte van de trap, enzovoort.
Als tweede is een trapboom erg bepalend voor je trap, omdat het de uitstraling van je trap bepaalt. Zo kunnen trapbomen zichtbaar en onzichtbaar zijn. Zichtbare trapbomen maken je trap traditioneel en over het algemeen meer toegankelijk. Onzichtbare trapbomen zorgen voor een moderne, minimalistische uitstraling van je trap.
Hoe dik moet een trapboom zijn?
De dikte van trapbomen kan verschillen per trap. De meeste trapbomen hebben een dikte tussen de 30 en 50 mm dik, met een meest voorkomende dikte van 38 mm. Voor woningen is een standaarddikte van 30-40 mm vaak voldoende. Voor openbare ruimtes, waar de trappen intensief gebruikt worden, wordt vaak een dikte van 40-45 mm gehanteerd.
Een formule om de dikte te bepalen is er helaas niet. Het is een kwestie van goed nadenken over en rekening houden met de volgende aspecten.
- Houd rekeningen met het gekozen materiaal en de sterkte hiervan. Als het materiaal een zeer sterk materiaal is, zal de trapboom dunner zijn dan bij een minder sterk materiaal.
- Houd rekening met de lengte van de trap. Hoe langer de trap, hoe dikker de trapboom moet zijn.
- Houd rekening met de plaatsing van de trap. Zo kan een trap losstaand geplaatst worden of bijvoorbeeld aan een muur. Bij een losstaande plaatsing heeft de trap een dikkere trapboom nodig om verzakking te voorkomen.
Waarom kiezen voor hout?
Hout is een populaire keuze bij het kiezen van materiaal voor je trapboom. Dit komt omdat het materiaal vele voordelen heeft. Allereerst is het eenvoudig te repareren. Hout kan vaak opgeschuurd of bewerkt worden zonder het gehele stuk te vervangen. Daarbij werkt hout geluiddempend en absorbeert het geluid beter dan bijvoorbeeld metaal, beton of glas.
Een ander voordeel is dat hout tientallen jaren mee kan gaan en dat het op een duurzame manier verkregen kan worden (duurzame bosbouw). Dit maakt het een milieuvriendelijk materiaal. Als laatst heeft hout een warme, huiselijke uitstraling en past het materiaal in zowel klassieke als moderne interieurs.
Wat zijn overige materiaalopties?
Naast hout zijn er natuurlijk nog veel meer materialen die je kunt kiezen voor je trapboom, te beginnen met metaal. Metaal is een stevig materiaal. Het zorgt voor een industriƫle uitstraling van je trap. Als volgt is beton ook te kiezen voor je trapboom. De voordelen van beton zijn dat het een massief, sterk materiaal is en dat het erg duurzaam is door de levensduur. Ook glas is een optie voor je trapboom. Dit geeft je trap een moderne, lichte look. Als laatst kun je ook kiezen voor kunststof. Dit materiaal is erg onderhoudsvriendelijk.
Vragen?
Wil je zeker weten dat jij een goede keuze maakt als het om je trapboom gaat? Schakel onze experts in! Neem contact met ons op en wij helpen jouw graag verder.