Geen categorie

5x unieke houtsoorten voor trappen en de eigenschappen

Er zijn verschillende houtsoorten geschikt om een trap van te maken. Een trap wordt veel gebruikt en moet daarom stevig en bestendig tegen slijtage zijn. Hout is een zeer populaire keuze, vanwege de warme en natuurlijke uitstraling, maar ook vanwege de duurzaamheid.

Verschillende houtsoorten voor trappen

Bij Houten Trappen Specialist hebben we vijf unieke houtsoorten geselecteerd die zeer geschikt zijn voor trappen. Elke soort heeft andere eigenschappen en kenmerken. Bij ons kun je je trap volledig naar wens samenstellen, met keuze uit verschillende materialen en afwerkingen. Hieronder hebben we de volgende 5 houtsoorten uitgelicht inclusief de bijbehorende eigenschappen.

1. Een rubberwood trap

Rubberwood is afkomstig van de rubberboom die wordt gebruikt om latex te produceren. Wanneer de boom geen latex meer kan maken, wordt de boom gekapt voor hout. Hierdoor is dit hout een 100% ecologische keuze.

 • Duurzaam, verantwoord en scherp geprijsd

Een rubberwood trap is steeds populairder aan het worden. Het is afkomstig uit beheerde plantagebossen en is een duurzame keuze. Daarnaast is het prijstechnisch een stuk voordeliger dan beuken of eiken.

 • Sterke eigenschappen, stabiel en slijtvast

Rubberwood is een sterke hardhoutsoort met gunstige eigenschappen. Hierdoor ben je verzekerd van een lange levensduur en is de kans dat er scheuren ontstaan klein. Verder werkt het hout vrijwel niet en blijven de treden dus jarenlang mooi.

 • Makkelijk bewerkbaar

Je kan rubberwood makkelijk zagen, boren of frezen. Ook is het goed te verlijmen, waardoor er gemakkelijk panelen gemaakt kunnen worden. Dit geeft een bijzonder effect aan de trap.

 • Van nature een mooie lichte kleur

Dit type hout heeft een bijzondere uitstraling en heeft van nature een lichte kleur. Wanneer het hout net is gezaagd, heeft het een crème tot wit-geelachtige kleur, met soms een lichtroze tint.

 • Verschillende afwerkingen mogelijk

De trap kan in verschillende kleuren afgewerkt worden. Kies bijvoorbeeld voor een naturel afwerking, waardoor de lichte kleur er uitstraalt. Ook kan er worden gekozen voor een whitewash of greywash, waarbij de houten uitstraling behouden blijft met een compleet andere kleur.

2. Een vurenhouten trap

Een vurenhout trap is tevens een populaire houtsoort voor het maken van trappen. Het is afkomstig van de fijnspar en is de meest gebruikte naaldhoutsoort. Het is de meest gekozen houtsoort voor een trap vanwege de unieke en sterke eigenschappen.

 • Verantwoord en milieubewust

De fijnspar groeit voornamelijk binnen Europa. Het hout van deze bomen is FSC gecertificeerd, waardoor het een milieuvriendelijke en verantwoorde keuze is.

 • Goed te combineren met andere houtsoorten en een aantrekkelijke prijs

Dit type hout is goed te combineren met andere houtsoorten. Hierdoor kan er een trap gerealiseerd worden die voordeliger is dan wanneer de gehele trap van een hardhoutsoort gemaakt wordt.

 • Licht van gewicht, sterk materiaal

Dit type hout is licht van gewicht, maar het hout is zeer sterk. Hierdoor is het en ideale keuze om trappen mee te maken en gaan deze lang mee.

 • Keuze uit verschillende afwerkingen

Vurenhout heeft van zichzelf een lichtgele kleur en een fijne nerf. Het is gemakkelijk te bewerken en laat zich goed zagen of boren. Daarnaast heeft het een glad oppervlak, waardoor deze goed geschilderd, bekleed of gelakt kan worden.

3. Een mahoniehouten trap

Een mahoniehouten trap is niet de meest gekozen houtsoort, maar is een echte blikvanger in huis. De keuze voor deze tropische houtsoort wordt dan ook vaak gemaakt vanwege de unieke eigenschappen en de kleur.

 • Te herkennen aan de dieprode kleur van het mahoniehout

Dit type hout biedt een chique uitstraling door de dieprode kleur en staat voor klasse en elegantie. Deze trap wordt voornamelijk gekozen vanwege de warme kleur.

 • Geen enkel stuk hout is hetzelfde

Een trap met mahoniehout is per definitie uniek, omdat geen enkel stuk hout hetzelfde is. Dit geeft een chique karakter, wat deze houtsoort extra bijzonder maakt.

 • Sterk en duurzaam karakter

Naast de esthetiek, staat deze trap ook bekend om de duurzaamheid en weerstand tegen schade. Hierdoor is het zeer geschikt voor intensief gebruik, zoals bij een trap.

4. Een beukenhouten trap

Een beuk is een Europese houtsoort en zeer geschikt voor het maken van trappen. Het is wel één van de duurdere houtsoorten, maar biedt jarenlang plezier.

 • Zeer hard, sterk en splintervrij

Beukenhout staat bekend om de harde en sterke eigenschappen. Hierdoor gaat dit type trap lang mee, zonder dat deze gebruikerssporen laat zien. Bovendien splintert dit type hout ook niet.

 • Een cleane en strakke look

Het hout heeft wanneer het net gezaagd is, een witachtige, licht geelbruine kleur. Deze verdonkert wel door licht en lucht. De nerven zijn fijn, wat zorgt voor een cleane en strakke uitstraling van de trap. Ook is de trap goed af te werken en te verven.

 • Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Een beuken trap past in vrijwel elk interieur en is onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Wel is het nodig om de trap te behandelen, om de levensduur van het hout te verlengen en te zorgen dat de trap beter tegen een stootje kan.

5. Een eikenhouten trap

Eiken staat bekend als warm en sfeervol en heeft een bijzonder patroon van de nerven. Eikenhout is zeer geliefd en wij begrijpen wel waarom.

 • Populair in moderne of landelijke interieurs

Eiken heeft een warme en karakteristieke look en feel, waardoor er aan ieder interieur meer warmte toevoegt en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Het heeft een licht- tot donkerbruine kleur.

 • Eenvoudig bewerken

Eiken laat zich goed bewerken en afwerken. Door het hout te bewerken, kan de levensduur verlengt worden en ontstaat er een unieke kleur.

 • Sterk, slijtvast en duurzaam karakter

Eiken is een hardhout, waardoor deze prima tegen een stootje gaan. Daarnaast gaat het jarenlang mee, zonder dat het teken van slijtage vertoont.